Husk it-sikkerheden – også når du er i naturen

At være ude i naturen er skønt hele året rundt. Om vinteren forvandles naturen til et eventyrlandskab, hvor træerne er svøbt ind i tunge snedyner. Om efteråret er skoven et kalejdoskop af røde, brune, orange og gule mosaikker. Om foråret åbner der sig en verden af nyt liv og smukke farver, som kulminerer i smagseksplosioner af søde bær og saftige frugter som sommeren. 

På naturskolen i Åløkkestedet kan man opleve alt, hvad naturen har at tilbyde, og det betyder for mange, at man tilbringer meget tid udenfor. Natur og it-sikkerhed er nok ikke to begreber, de fleste forbinder med hinanden, men det burde alle faktisk begynde at gøre. 

Wifi, lydbøger og #nature

Selvom naturen er et sted, hvor man kan løsrive sig fra hverdagens teknologier, så benytter de fleste sig faktisk af håndholdt teknologi – nok mere end de regner med.

Flere steder i naturen er det muligt at koble sig på wifi eller hotspots, men til tider kan de forbindelser være ustabile. Ustabilt wifi eller hotspots er nemmere for it-kriminelle at udnytte, da de ikke er lige så svære at hacke. Det er mest sikkert at bruge din egen mobils hotspot. Hvis du er koblet på et usikkert wifi, så er det bedst at undgå at foretage køb eller sende personlige informationer. 

Mange lytter til musik eller lydbøger, når de er i naturen. For at få adgang til disse skal man logge ind sig på sine konti. Hvis en hacker har fået adgang til det wifi eller hotspot, du er koblet på, kan det hacke dine konti og stjæle dine adgangskoder. 

Mange nyder at tage billeder af naturen og tit skal de billeder deles med andre. De bliver delt på sociale medier som Snapchat og Instagram eller over sms. Det er altid vigtigt at være opmærksom, når man bruger sin mobil, da phishing via sociale medier og sms bliver mere og mere udbredt. 

It-sikkerhed – altid!

Når man går ude i naturen, tænker de færreste på it-sikkerhed, da man ikke sidder og jonglerer med arbejds-e-mails, softwareprogrammer og forretningskritiske data. Men denne uopmærksomhed kender it-kriminelle til, og de gør alt for at udnytte, at mennesker ikke altid tænker over deres adfærd på mobilen.

Det er derfor meget vigtigt altid at være opmærksom på ens onlineadfærd. Sørg for ikke at koble til ustabile forbindelser, og brug evt. en VPN til at anonymisere din trafik på nettet. Du skal også altid være opmærksom på underlige sms’er, e-mails og beskeder på sociale medier. Hvis du ikke kender afsenderen og ikke forventer at modtage bestemte slags meddelelser, så tjek afsenderen og undersøg, om links eller vedhæftede filer ser legitime ud.

Når du er øvet i at være opmærksom og udvise den bedste it-sikkerhedshygiejne, så kan du slappe helt af og nyde naturen – ligesom det burde være.